Gode råd til valg af kontorstol

Nedenfor har vi samlet en række gode råd for at hjælpe dig i jagten på en god kontorstol.

 

Hvorfor ergonomisk kontorstol?

Ergonomi er græsk og kan oversættes: Loven/læren om arbejde – det handler om kroppens arbejde i samspil med omgivelser. For at tilfredsstille ønsket om et godt arbejdsmiljø, er det bl.a. vigtigt, at arbejdspladsen kender de ergonomiske principper, for således at undgå belastningsskader.

Smerter i den nedre del af ryggen (lumbalt) er en af de hyppigste årsager til smerter i kroppen. Op til 80% af den danske befolkning vil i løbet af livet opleve væsentlige smerter i ryggen 1. Størstedelen af disse grundet dårlig holdning samt længerevarende siddestillinger på dårlige stole og under uhensigtsmæssige arbejdsstillinger. Den menneskelige krop er ikke designet til længerevarende arbejde i statiske stillinger og slet ikke på dårlige stole.

Kan en ergonomisk kontorstol sikre dig mod smerter…ja men ikke udelukkende

Der er flere vigtige faktorer at tænke på, hvis man vil sikre sine ansatte eller sig selv mod smerteproblematikker. Først og fremmest er det vigtigt at den enkelte kender til “god ergonomi” for at undgå uhensigtsmæssige muskelspændinger. Ligeledes har det stor betydning at stolen er indstillet optimalt samt at den er udstyret med gode indstillingsmuligheder. Variation i arbejdsstilling er vigtig. Et godt supplement til skrivebordsstolen kunne være en Steppie balanceplade. På samme vis er det afgørende at den ansatte lytter og reagerer, når kroppen fortæller at noget er galt. Det handler om at den ansatte er klædt på til at varetage egen sundhed. Den medicinske sociolog Aaron Antonovski også beskriver i sin sundhedsforskning omkring Sence Of Coherence. Dette skaber sundere og gladere medarbejdere, og bidrager til fravær af dårlige vaner.

Årsagssammenhænge og symptomer

Lad os tage eksemplet “tennisalbue” som er en smertefuld tilstand i albuen distalt for laterale malleol. Hvis man skal denne tilstand til livs er det afgørende at kunne ræsonnere sig frem til årsagen til smerterne. En “tennisalbue” kan opstå som følge at ensidige gentagne bevægelser med samtidig bøj i håndleddet fx ved skærmarbejde eller ved dårlig siddestilling. Behandling med akupunktur, smertestillende medicin og ligende er altså kun symptombehandling.  Smertetilstanden vil ofte fortsætte efter symptombehandlingen er ophørt med mindre man gør noget ved årsagen. Her er det altså vigtigt at være klædt på, så man ved hvordan, man fx skal sidde ved computeren og bruge sine redskaber. Investerer man fx i en mousetrapper for at komme problemet til livs, men sidder forkert ved sit hæve-/sænkebord, så er man lige vidt. Husk at mennesket ikke er støbt i samme form, og derfor heller ikke har de samme behov. Her er ergonomisk vejledning vigtig i et forebyggende øjemed.

God økonomi i god ergonomi

I hverdagens travlhed er produktiviteten afhængig af et godt fokus på opgaverne. Stolen og bordet du sidder ved skal derfor være formet så man sidder i en afslappet, og balanceret siddestilling. Det er ikke meningen, at der skal tænkes meget over, hvordan man skal sidde, men den gode stilling skal falde én naturligt. Stolen skal kunne indstilles så den passer, og medarbejderen skal vide hvordan – den gode stol er da både god ergonomi og god økonomi.

Vores konklusion

DenGodeStol har til hensigt at hjælpe jer med at investere i en god stol, da det er en god investering i den enkelte medarbejders sundhed. En ordentlig ergonomisk stol vil øge medarbejderens effektivitet, da uhensigtsmæssig ergonomi kan føre til smerteproblematikker. Det vil resultere i forringet arbejdseffektivitet og sygefravær. Samspillet mellem stol, bord og arbejdsvaner har alle stor betydning for at forebygge smerteproblematikker. Gode vaner, varierede arbejdsstillinger og gode møbler – det betaler sig.

Armlæn eller ingen armlæn?

Det er et individuelt skøn. Armlæn kan i nogle tilfælde være en hindring for at stolen kan placeres ergonomisk, hvilket ikke fordrer til en god ergonomisk siddestilling med skærm og tastatur. Underarmene skal kunne hvile på bordkant eller armlæn, og det kan derfor være nødvendigt at armlænene kan komme ind under bordkanten. Det kan være vigtigt at armene bliver understøttet af et armlæn for at aflaste skulder- og nakkeregion, hvis man sidder flere timer dagligt, og ikke altid har et skrivebord til at hvile underarmene på. Vi anbefaler at stolen har armlæn.

Stol med eller uden ryglæn?

Overvejer du at købe en stol uden ryglæn eller sidder du ned uden, så overvej det lige en ekstra gang. Selvom intentionen med at sidde på en gymnastikbold for at være mere aktiv er god, så viser en undersøgelse at folk der sidder 30 min på en gymnastikbold får en sammenfaldende holdning i ryggen. Bolden er sikkert et godt supplement, men ikke en erstatning til skrivebordsstolen med ryglæn.

 

En optimal siddestilling er vigtig - lær derfor hvordan du bruger din kontorstol
Ergonomisk vejledning udarbejdet af dengodestol.dk